Met dank aan Thea van Niekerk voor dit stageverslag met foto's.

Helemaal onderaan deze pagina staan nog 30 foto's uit 1963-1964 waarvoor dank aan Truus Vergouw.

 

In 1963-1964 waren er 52 kinderen verdeeld over 6 groepen:

1.De kleintjes          2-3 jaar

2.Het balcon           3-4 jaar

3.De tweede meisjes  4-5 jaar

4.De tweede jongens  4-5 jaar

5.De grote meisjes    5-7 jaar

6.De grote jongens    5-7 jaar

 

De redenen waarom kinderen hier in dit kleuterhuis kwamen zijn zeer verschillend: bedplassen, nervositeit, slecht eten, astmatische bronchitis, gedragsproblemen, spanningen thuis, kinderen die pas uit het ziekenhuis kwamen en herstellende waren of kinderen waarvan de ouders de kinderen niet aankonden.

De kinderen die 3 maanden in het kleuterhuis verbleven kregen op de helft, dus na 6 weken bezoek van 15.00 uur tot 17.00 uur. En de kinderen wisten pas om 15.00 uur dat papa en mama kwamen. Ze keken dan erg ongelovig en vlogen er op af!

Er werd veel aandacht geschonken aan goede manieren: goedemorgen zeggen, handen wassen voor het eten, stilzitten, handen over elkaar, ogen dicht tijdens het bidden, niet praten onder het eten. Zo werd de kinderen ook geleerd om netjes te eten, van je lepeltje afblijven tot er gebeden is, met het ene handje het bord en met het andere handje de lepel vasthouden. Niet op tafel knoeien en het randje van het bord schoonhouden. De directrice zei altijd tegen de kinderen:"Als je dit kan mag je in een hotel eten!" Dat vonden ze prachtig! Ook werd ze geleerd netjes met de mond dicht te eten, niet teveel in de mond stoppen, zachtjes met de lepeltjes en mondje afvegen na het eten.

Als een kind jarig was mocht hij of zij 's avonds na het eten in het dustertje naar de overburen die het kind dan feliciteerden. Dan kreeg de jarige job een handje en een snoepje.

Voor de kinderverzorgsters waren er ook regels: Kinderverzorgsters mochten in hun vrije tijd niet te lang op hun eigen kamer zitten maar moesten in de conversatiezaal blijven met de andere kinderverzorgsters. En 's avonds moest op een bepaalde tijd het licht uit! 's Morgens om 09.15 uur kregen de clubdames melk waarna ze met de kinderen naar buiten gingen. De dames die binnen aan het werk waren kregen om 10.30 uur melk of chocolademelk. Er werd door het personeel in 2 bedrijven gegeten maar 's morgens at iedereen bij de kinderen. Ook de hond Barendje uitlaten was een taak voor de kinderverzorgster. In de nachtdienst moest je 4 uur voor het kleuterhuis werken, kleertjes verstellen, de was uitzoeken en nakijken en het gebeurde wel eens dat we aardappelen moesten pitten. De rest van de tijd mocht je voor jezelf benutten. Als je avondwacht had en alle kinderen sliepen kon je kleertjes verstellen en het wachtschrift bijhouden. Als je daar mee klaar was kon je iets voor jezelf doen. Lees: dan schreef je de wekelijkse briefkaartjes naar huis en beantwoordde je direct de brieven van de ouders. Eens in de 6 weken schreef je een lange brief naar de ouders waarin ook een uitgebreide dagindeling niet mocht ontbreken. Ook deed je er dan wat leuks bij, iets wat de kinderen zelf gemaakt hadden. De brieven en kaarten die wij naar de ouders schreven werden gecontroleerd door de directrice. Er waren ook clubbesprekingen waar je de bijzonderheden van de kinderen op moest geven.

Als taak kon je "huishouding" hebben, avondwacht, nachtdienst of "vervang". Huishouding en nachtdienst hoorden ook onder het vervang maar je kon ook clubvervang en linnenkamer hebben.Thea is hier 1 augustus 1963 aan haar stage begonnen en op 11 september kreeg zij haar eerste eigen clubje.

 

Dagindeling

0.7.30 uur:

Kinderen wakker maken, pantoffeltjes aan en een plasje doen.Daarna aankleden en als ze het hemdje aan hebben worden ze heerlijk gewassen. Als zij gewassen zijn kleden zij zich verder aan en worden de haartjes netjes gekamd.Er heerst orde en rust op de slaapzaal, 's morgens mag er op zaal niet gepraat worden.

 

08.40 uur:

Gaat de bel en gaan we naar beneden om te eten. De slabbertjes hebben ze dan al om. Elk kind gaat op zijn eigen plaats zitten bij zijn eigen zuster. We gaan eerst bidden en dan lekker eten. Eerst een bordje pap, daarna nog 2 boterhammen en een bekertje melk toe. Na het eten bidden we weer en gaan ze allemaal in de speelzaal zitten. Daar doen we spelletjes en intussen gaat er steeds een clubje kinderen drukken totdat ze allemaal geweest zijn.

 

09.30 uur:

Gaan we allemaal naar buiten, naar de hertjes, eendjes of steenbokken. Als het regent blijven we binnen in de speelzaal. Elke kinderverzorgster blijft bij haar eigen groepje. We hebben 2 speelzalen. De kleintjes, de tweede meisjes en de tweede jongens spelen in de oude speelzaal. Grote jongens en meisjes in de nieuwe speelzaal. Ze kunnen dan knippen, plakken, scheuren, prikken, kleuren of vrij spelen: Met de bedjes, poppenwagens, garage, auto's, serviesje, step, fietsjes, blokken, kruiwagens enz. Of er worden kringspelletjes gedaan. Ook mogen ze wel eens met lego spelen, dan gaan de tafels aan elkaar en strooien we er lego over, maar dit gebeurt meestal alleen op zondag. 

 

11.30 uur:

We gaan weer naar binnen, allemaal plassen en handjes wassen rondom de fontein. Ieder krijgt nog wat water, de haren worden gekamd en neusjes worden gesnoten. Dan gaan we naar de speelzaal, daar krijgen ze hun slab voor en zingen en spelen we nog wat tot de bel gaat.

 

11.55 uur:

De bel, de kinderen gaan aan tafel, zingen wat voor de zusters die intussen het eten op hun bordjes scheppen. Als iedereen heeft gaan ze bidden en eten. Er wordt altijd 2 keer opgeschept en meestal voor de goede eters 3 keer. Kinderen mogen hun vingertje opsteken als ze nog meer lusten. De slechte eters krijgen in het begin een klein beetje zodat zij ook voor de tweede keer kunnen krijgen. Nog een bordje vla toe, dan bidden en naar boven.

 

12.35 uur:

Plassen, uitkleden en dan heerlijk slapen......

 

14.40 uur:

De zuster komt weer en dan kleden de kinderen zich heel vlug aan want als ze geplast hebben gaan ze beneden melk drinken met een snoepje erbij. Woensdag en zaterdagmiddag mogen zij als er iets is televisie kijken, naar Pipo de clown bijvoorbeeld, ze willen het niet missen en zingen enthousiast mee. Of Swiebertje. Dagenlang zingen ze dan van:" Daar komt Swiebertje" Maar eerst: ook nog naar buiten natuurlijk.

 

15.30 uur:

Wandelen door het bos en op de hei.

 

16.30 uur:

Weer naar binnen, plassen, handjes wassen,water drinken, haartjes kammen en neusjes snuiten. Dan naar de speelzaal, even spelen, slabber alvast om en wachten op de bel.

 

17.10 uur:

Eerst bidden en dan lekker eten. De kinderen eten gemiddeld 3-4 boterhammen en sommigen eten nog meer. Een bekertje melk toe. Tot slot bidden en samen nog zingen.

 

17.45 uur:

Allemaal naar boven, plassen en uitkleden. Dan worden ze lekker gewassen. Het pyamajasje gaat dan uit zodat het niet nat wordt. Gezicht, nek, armen en handjes met een washandje en zeep, de knietjes en voetjes met een borsteltje met zeep. Daarna tandjes poetsen. Om de dag wordt er voor het avondeten gedoucht en 's woensdags of zaterdag worden de oortjes schoongemaakt, haren gewassen en nageljes geknipt. Sommige kinderen gaan dan nog naar de dokterskamer voor bijvoorbeeld medicijnen,een puistje of schrale lipjes. De kinderen mogen 's avonds op bed nog even spelen met blokjes terwijl de zuster de kinderen een voor een wast. Ook vertelt de zuster vaak een verhaaltje. De post wordt door de directrice uitgedeeld en door de zuster voorgelezen.

 

18.45 uur:

Voor de laatste keer plassen en dan op de knietjes aan het voeteneinde van het bed ons avondgebedje bidden: 

Lieve heertje, ik ga weer slapen,

want de dag is weer voorbij.

Maar ik vraag u eerst eerbiedig,

Lieve Heertje zegen mij.

Zegen ook mijn lieve ouders,

zegen allen die ik min.

Onder uwe trouwe hoede

slaapt uw kindje rustig in.

 

En daarna bidden we nog het Weesgegroet Maria.

Tot slot een kusje voor het slapen gaan,

lekker onderstoppen en dan...

 

19.00 uur:

Gaat het licht uit bij de kleintjes. En al gauw slapen ze allemaal als roosjes. De groter kinderen gaan pas om 19.30 uur naar bed.

 

Klik op de foto's voor een grotere versie.

1. Kleuterhuis Prinses Marijke in Zeist.

2. Bij de hertjes van 't boswachtershuisje.

3. Na 3 maanden cadeautjes uitpakken...

4. Zr.Thea met de tweede jongens en meisjes, ze krijgen limonade en oliebollen.

5. Een klein clubje kinderen, meest achteraan zit René Versteeg.

6. Een wel heel erg mooi romantisch plaatje van het boswachters huisje.

 

7. Bij het boswachtershuisje.

8. Naar de eendjes kijken.

9. Spelen bij het kleuterhuis.

10. Met brilletjes op onder de hoogtezon.

11. De kleintjes voor het slapen gaan.

12. En dan lekker in hun bedjes.

19. Op de wip in de achtertuin.

20. Lang leve de huishouding.

21. Zuster Thea met haar clubje.

25.Trusten Zr.Thea...

26. Even mondje open.

27. Spelen met blokken.

28. In de voortuin.

29. Bij de waterpomp.

30. Club kinderen met?

31. Zuster Thea en Zuster Irene.

32. Met collega's in de conversatiekamer.

33. Wat doet Zuster Irene hier?.

34. Avond vierdaagse.

35. Avondvierdaagse.

36. De beloning.

37. Op zondag werd er met lego gespeeld, de tafeltjes werden dan aan elkaar geschoven en het lego erover uitgestrooid.

38.Peter en Peggy (met hun slabber al voor) doen 't spelletje: Als mijn vader en mijn moeder naar de markt toegaan.

39. De kleintjes spelen aan de zandtafel, dit zijn 2 bakken met zand en de middelste bak kan met water gevuld worden.

40. Een invalster baddert een kindje.

41.De kleine logé met de grote meisjes.

42. Voor in de tuin bij de kinderwagen.

Invalster voor de directrice, met haar baby, de meisjesgroep vond dat prachtig.

44. Peggy is jarig! Voor haar koek met 4 kaarsjes, een eitje en cadeautjes.

45.Na het ontbijt de lucht in met: Lang zal ze leven en Hiep hiep hoera!

46.Peggy geeft iedereen een lolly, Jantje laat hem vol trots zien.

47. Even een kusje aan Zuster Thea geven terwijl ze de post voorleest.

48. Peggy gaat hier even gezellig met Marja en Mieke op de foto.

49. "O,o,o, ik lach me eigen een hoedje" is een uitdrukking van Peggy.

50. Op het kleintjes zaaltje bij het uitkleden. Een grote jongen helpt even.

51. De gezichtjes zijn al gedaan, nu nog even heerlijk de voetjes wassen.

52. Na het wassen mogen ze allemaal de tandjes poetsen.

53. De kleintjes bij het opnemen om 21.45 uur.

54. De groten worden groep voor groep opgenomen om 22.00.

61.Dit jongetje kijkt naar zijn eigen schaduw.

62.Zuster Thea met haar clubje kinderen.

63.Klaar voor het eten en wachten op de bel.

64. Hier worden de slabbetjes alvast voorgedaan, wachtend op de bel.

65. Alleen voor de foto mogen deze kinderen zich heel even omdraaien.

66. Koninginnedag, alle kinderen met muts, vlag en toeter naar het dorp.

67. In de speelzaal. Alle kinderen kijken hier vol spanning naar de wedstrijd die gaande is.

68. Bij het boswachtershuisje. Helemaal links zit Adje Daarnaast een grote jongen.

69. Zondag in de speelzaal, zr. Hanny met een kleintje en Pim(metje) het zoontje van de dokter. 

70. Kijk 'ns wat ik kan!

71. Op de brandtrap.

72. Een brief posten...

73. Kerstmis 1963 met  mooi versierde tafels.

74. De kinderen werden hier extra bedacht.

75. Kaartjes en kaarsjes bij ieders bord. 

76. Directrice Zr.de Lange, adjunct Zr. Reusken met personeel.

77. Kerstdiner met Zr. de Lange en de rest van het personeel.

78. Driekoningen met hele kleine en hele grote koningen.

79. Driekoningen.

80. Carnaval 

81. Carnaval.

82. Adje voor de piano in de voorste speelzaal.(voor de kleintjes)

83. Een klein groepje van 6 kleuters in het bos.

84. Kinderen kijken aan de waterkant naar de eendjes.

85. Koffers inpakken. Poeh... vaak heb ik zo met mijn handen in het haar gezeten.

 

Mijn werkzaamheden en dagindeling in de eerste 2 maanden als stagiaire

 

Dit droegen de kinderen om hun hals als ze aankwamen.

 

Dit hadden de kinderen bijvoorbeeld bij zich aan kleding als ze kwamen.

 

Deze kaart werd door de arts ingevuld op de dag dat ze kwamen.

 

Hieronder volgen de 30 foto's uit 1963-1964 van Truus Vergouw.

1. Sint in aantocht, de kinderen zingen uit volle borst en vol verwachting en met schrik op hun gezichtjes kijken ze naar de deur........ 

2. Daar is De Sint dan eindelijk, in levende lijve.

3. De cadeautjes worden uitgepakt... wat zijn ze weer blij gemaakt!

4. Pim vindt zijn duim lekkerder dan hetgeen er in zijn zakje zit.

5. Zuster Truus is jarig!

6. Heerlijk smullen van de Paaseieren.

7. Wat zou er in dit pakje zitten?

8.

9. Ja Frans, spetteren kun je als de beste!

10. Wat een vieze kleefboel, bah!!!

11. Onze nieuwe tv met het tweede net wordt bewonderd.

12. Wel jammer dat het beeld steeds bleef staan.......

13.Wat kunnen ze hier heerlijk stoeien in het bos!

14.Voor het boswachtershuisje.

15.De verboden foto. Foei Aty en Irene maar wie heeft deze foto gemaakt?

16.Karel wil naar boven maar of het lukken zal?

17.Wat is 't toch leuk om op de foto te mogen!

18.Onze heerlijke aller ........?

19. De hele hei is voor ons...

20. Gebouwd door Hennie van de Bergh.

21. De tweeling Robbie en Bertie.

22. Lekker smullen jongens!

23. Even op de foto allemaal!

24. Zr. Truus met haar grote knullen!

25. Hier lopen de kinderen in optocht naar het dorp om het koninginnenfeest te vieren.

26. Zuster Agnes had wat in haar oog...

27. V.l.n.r. Roos Willems?-Ria Leenstra-Ank van Rossum-Agnes Janssen en Margreet & Diana Bronkhorst.

28. Directrice de Lange geeft een demonstratie van de nieuwe wip.

 

29. Mijnheer van Haren, de directrice, Ria Leenstra en Truus met het Sinterklaas feest.

 

30. Marieke Blewanus zet krullen in bij een groot meisje.